Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2015 15:51 - ДЕТСКА ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА ПЕСТЕНЕТО
Автор: dimetria Категория: Други   
Прочетен: 662 Коментари: 0 Гласове:
0



    ПЕСТЕНЕТО   НЯМА КАК ДА   ГО  ПРОПУСНЕМ
 Няма как да не пиша за пестенето . Ние семействата с болни от Детска церебрална парализа , сме по - притиснати  от живота . Затова се обръщам към братята и сестрите ми по съдба . Много лесно е , когато сте наследили някакви имоти , които може да продадете и да си позволите да поемете малко дъх . Истината е , че който продава ... губи . Проблемът ни  не е , че сме мързеливи или нескопосани . Знаем го всички . Трябва да сме в къщи , за да се грижим за нашият болен . Това си има и добри страни , за които пиша в различни части на книгата . Искам  да споделя някои мои  „ открития " , които ми помагат , надявам се да помогнат и на вас във  връзването на семейният  бюджет . Няма да подреждам или систематизирам нещата , ще пиша за това , което реша , че ще е полезно и за вас .
Еднократните покупки обикновено се планират предварително , като се търсят алтернативни доходи или начини  за разсрочено  заплащане .
Пести се от ежедневните разходи .
Всяко семейство има своите навици , вкусове традиции . Всички сме различни и това е прекрасно .                     Ще  ви разкажа , как се справям с хляба наш насъщни . Ако всички правят като мен , току виж , че хлебозаводите в България фалирали . Не вярвам болшинството да хукне да следва примера ми . Хляба го меся аз . Изпробвах различни варианти .  
Ето най - удачната рецепта за хляб , който на моето семейство стига за две седмици . - Пет - шест килограма брашно  тип  0   - 1  кубче мая ,  -  две супени лъжици сол с връх ,  - две супени лъжици захар ,  - една кофичка кисело мляко ,  - две яйца,  - една винена чаша  слънчогледово олио и  - около два литра и половина вода.
Тестото замесвам по класическият начин . Не се силя да премесвам цялото количество тесто на един път . Изморително е . Разделям го на четири пет части , горе долу толкова тави излизат . За да спестите енергия , ползвам правоъгълни тави , така  пека по две тави едновременно  ,едната от долу а другата отгоре , като по време на печенето им разменям местата и  не  са точно една под друга - това сигурно ви е дошло вече на ум . Когато изстине добре или по - добре на другият ден , го нарязвам на филийки . Подреждам го в кисийки и ги прибирам във фризера  .Всеки ден или през ден вадия по една кисийка  в  хладилника .  Ако напровите една простичка сметка , веднага ще останете доволни от плюсовете които ви предлага това мое предложение . С прибавките които предлагам , хлябът много " насища " и се консумира по- малко , не се пълнее . Ние с изключение на дъщеря ми сме пълни и все внимаваме с хляба . Засичала съм - за три месеца  трима души консумираме  около 25 килограма брашно  .Приготвен и съхранен по този начин , не се изхвърля дори една трошичка . Пестите пари , електроенергия и време и ядете вкусен хляб . Още за  хляба -колкото брашното от което го приготвяте е по- грубо ,толкова е по- хранителен и се засищате с по - малко количество . Може да сменяте от време на време хляба с мая - с хляб със сода бикарбонат . огава използвате кисело мляко , олио и яйца в по - голямо количество . Рецептата си я нагаждате според вкуса на семейството . Ако сложите повече яйца и олио и прибавите и натрошено сирене , а тестото е много меко , това печиво се превръща в тутманик , един от любимите хлябове на децата .Тутманика се замесва със содабикарбонат .
Намерете във фризера вашият най - верен съюзник против разхищението .
Когато купите по - голяма торба с картофи и видите , че след няколко дни почват да покълват или се покриват с тъмни петна  ,не ги похабявайте , веднага ги почистете и нарежете всичките , във вида в който ги готвите,разпределете ги в количества , които използувате еднократно и ги замразете . Така в следващите дни  пестите време и знаете точно кога би трябвало да купите нови . Предполагам , че вече в големите търговски вериги има  по 3 килограма готови изпържени  картофи . Тук в Италия се намират на ниски цени . Ако сте по придирчиви , може да ги доопържите . Ако ли не , стоплени в  микровълновата   фурна , са готови за вечеря . Друг съвет - ако готвите ... и ви остане .. . не го предлагайте на другият ден . Замразете го веднага и го предложете след известно време .Подхвърлени чинии  в хладилника , най - бързо свършват в коша за смет . В  Италия има голямо разнообразие на готови храни приготвени от месо , картофи , зеленчуци , риба , морски дарове и други . Има и малки расфасовки  консерви от грах , боб , леща , зелен боб . Всичко това вкусно приготвено и на достъпни цени . Имайки предвид цената на газта , която тук се ползува основно в кухнята , предпочитам да ползвам и готова храна . Пести се енергия , време , пари . Бих ви посъветвала , да имате ... аз ги наричам вечни ястия , главно във вечерното меню , които да са вкусни , да се приготвят бързо и да са леки , за стомаха и най - важното с широка гама от подръчни средства .
Ето някои предложения
Филийки на фурна . Нарязвате хляб на тънки филийки , дори ако е стар и сух по - добре . Намазвате дъното на тавичка с олио и нареждате плътно филийките , ако има малко място между тях , го запълвате с парченца  хляб . Заливате  с каквото ви подскаже фантазията и каквото имате в хладилника разбира се  ,основно ви трябва кисело мляко , прясно мляко , яйца ,сирене  , кашкавал , колбас ,ако имате останало някое кюфте ,тиквички или патладжани , които са ви останали от преди , гъби , дори сварени картофи - ако имате някои изостанал , някоя маслина ,смлян чер пипер и олио , маргарин или краве масло . Разбира се , че няма да слагате  всички тези неща . Това което имате под ръка и което харесва семейството . Ако хляба е тип тостер , може да го наредите на два или три реда . ЗА ДВАДЕСЕТИНА МИНУТИ , ВЕЧЕРЯТА Е ГОТОВА .
Гювечета на фурна Викате на помощ фантазията си  ,включвате фурната и докато загрее , вие вече сте заредили гювечетата с това , което ви позволи съдържанието на хладилника  ,би били добре да има яйце , домат пиперка и някакво месо .
Пърженица . Това го научих от италианците , които са изключително пестеливи ... в своите си разбирания за пестеливост . Основното е сварен и подсолен ориз . Те го смесват с яйце , настъргано пармиджано и галета и оформят от тази смес топки , а по средата слагат това,което им е останало от други готвения , или колбаси или месо или тиквички , патладжан , грах , маслини и др . Топките се овалват в галета и яйце и се пържат в много горещо олио . При нас по сборовете се приготвя ориз .Оризът по принцип не е податлив на замразяване и в много домакинства го изхвъплят , но за това ястие  може чудесно да се използува .
Италианците , всеки ден вечерят едно и също нещо , което наричат - минестрина . Налива се в тенджерата  малко вода да кипне .Слагат едино или две купчета бульон , малко зехтин и най - дребните фигурки макарони .Като се сварят, разсипват го по чиниите , слагат отгоре малко пармиджано и  няколко листа миродия . Ако са по- гладни , хапват някое парче кашкавал или колбас . Това е. Лека вечеря . Приятен сън . За вечеря приготвят и домашни пици , като ползват готово тесто . Слагат отгоре само моцарела и домати и поръсват с риган . Става  бързо и вкусно .Тяхната моцарела е горе - долу нашето меко прясно сирене . Които са по - придирчиви , поръсват пицата и с малко зехтин . В южна  Италия за първо ястие на обяд , а в селските къщи на север -  първо  и единствено ястие , ядат макарони или спагети с доматен сос . Ние , защото сме с двойни килограми ядем изключително салата от пресни зеленчуци . А за второ, нещо от готовите храни. Пестим газ , пари , време за готвене , само дето дъщеря ми е винаги елегантна а ние .... вечно с наднормено тегло .
Не мога да пестя от вода - няма как да стане , с лазенето по пода , вечното лигавене , некоординираните движения , при което все нещо пада , разлива, разсипва....не е възможно . Водата и гъбата са непрекъснато в употреба .
Не мога да пестя от топло ...ръцете и краката нямат добро оросяване и са винаги студени  ,в дома  трябва да поддържам 22 градуса .Искам да поясня , че колко градуса поддържате в дома , зависи от дограмата на дома ви .З а да е топло , съм поддържала и 24 градуса .Тук в  Италия , сменихме дограмата , и се оказа, че след това и 20 градуса са напълно достатъчни , защото от никъде не  духа .
Подът задължително постилам с дебели килими .  Подът от теракот , дъски , ламинат , балатум , зимата е винаги студен . Най подходящо е подовото отопление и е препоръчително , но .... когато успеем да се организираме  Килимите са дебели - персийски , защото леките от пълзенето се събират , а и не задържат топлината .
Не мога да спестя от перилни и почистващи препарати , сигурно и при вас е така . По - скъпите са по - ефикасни и могат да се използуват икономично .
Не мога да пестя от памперси , няма как  ...
Не мога да пестя от времето ,  за домакинството и семейството . Всъщност в момента съм отдадена изцяло на тях .
Септември и октомври са най - благоприятни за подготовка за зимата . Прави се  киселото зеле . Обират се градините  ,за да се почистят и преорат за пролетта . Най - доброто , което можете да направите за семейството си е да съхраните всичко , което е родила земята . Ако нямате собствена градина , на пазара цените на зеленчуците  по това време на годината са ниски . Ако имате роднини или познати по селата - купете си от тях . Никога не вземайте без пари .Грехота е . Ако пък са ви толкова близки , че не биха взели пари , отделете от свободното си време и им помогнете при почистването  на градините или от каквото имат нужда . Така и на тях ще помогнете и на вас ще ви е по - сладко . Зеленчуците сортирайте така , че най - здравите  да останат пресни , за по дълга консумация . Останалите - измити , почистени и нарязани веднага във фризера . Искам да подчертая , че за нашите болни , замразените и суровите плодове са двата най - добри варианта . Различните трушии  независимо втасали или стерелизирани в определена степен дразнят стомаха . Ако имате ябълки , които започват да гният въобще не се чудете . Измити,почистени и нарязани на дребно  ги сварете докато омекнат в малко вода . Изцеждате ги и ги прибирате в кисийки във фризера  .Сокът който остане с малко захар се изпива на часа . За нашите болни е прекрасно средство за стомаха ,о собено при по -  обездвижените .Варените ябълки се дават за десерт след вечеря с малко или без захар  .Стимулират чревният тракт . Моят опит ми е показал , че нашите болни имат нужда от пресни плодове и зеленчуци и по -леки ястия , без тежки запръжки и подправки . Бих искала да повторя , съхраненото през есента ви спестява средства в зимните месеци , в които силно нарастват  разходите за топло , но не само това , това е гаранция за здравословно хранен е.
Пестене на време До сега в повечето рецепти , споменавах, че пестят и време . Сега , съвсем на кратко , ще се спра на това , как по принцип пестя само време . Времето е четвъртото измерение в което живеем . За мене пестенето на време  е наравно със здравето ми и винаги го държа изкъсо . Всяка работа , която мога да свърша в даденият момент , я свършвам , независимо резултатите от нея след колко време ще ми са необходими . Обикновено върша по две нещ , а понякога и три . Винаги имам малко тефтерче , където си записвам задачите за деня , седмицата , месеца , годината . Преглеждам редовно всичко записано и актуализирам задачите . Ако нещо е изпълнено , поставям нова задача . В определени моменти от живота ми , съм пестяла време от съня . В най - трудният семестър - осмият от редовното ми следване спях по  два - три часа на денонощие. В периода , когато имах проблеми в семейството а това бяха най - трудните години на прехода  спях по шест часа в денонощието но разделени на 3 пъти по два часа . За това разказвам и в друга глава на книгата . Обобщавам , времето може и трябва да се пести в нашите белязани семейства , но предварително трябва всичко да е премислено и разчетено по дни , седмици месеци . Необмислено бързане и препиране , само може да изнерви нас , семейството и нашите болни . Заради тях трябва да сме точни ,уверени и спокойни .
Пестенето е характерно за семействата с по дълъг семеен стаж . Иска се време , за да улегнат навиците и партньорите да вземат един от друг хубавите неща и да ги съхранят като богатство на семейството . Тази част на книгата е предназначена за по - млади семейства , които биха могли да ползват на готово моят опи . Сигурна съм , че и аз има още много да уча . Имам друга книга , която е посветена специално на пестенето , като бит и начин на живот . Не знам , дали ще се намери издател .  



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dimetria
Категория: Други
Прочетен: 435401
Постинги: 454
Коментари: 133
Гласове: 292
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031